עוגת השיש היא העוגה הכי ביתית שיש. גרסה זו מצטיינת במרקם לח ורך ובקישוטי שיש משוקולד איכותי.
דגן הכוסמין נחשב ל"אם החיטה", הוא בן-דודה של החיטה, הדומה לה ביותר אך עם זאת מכיל כמות מעטה של גלוטן (החלבון בחיטה שלרבים מאיתנו אינו מתאים), כיום הוא בין הבודדים מבין מיני החיטה השונים שאינו מהונדס.
הכוסמין עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, וויטמינים ומינרלים. בזכות קמח הכוסמין, העוגה מזינה, בריאה ומשביעה, והטעם נהדר!
מי שרוצה להמעיט בשומן רווי מוזמן להחליף את החמאה בשמן קנולה.
המרכיבים (לתבנית אפייה עגולה או 2- תבניות אינגליש קייק באורך 22 ס"מ):
200 גרם חמאה רכה או 4/3 כוס שמן קנולה
1/4 1 כוסות 250) גרם) סוכר קנים
2 כפות אמרטו
3 ביצים אורגניות או ביצי חופש
1/2 2 כוסות 350) גרם) קמח כוסמין מלא
2 כפיות שטוחות אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
1 גביע יוגורט ביו
1/4 כוס 60) מ"ל) חלב
למלית:
150 גרם שוקולד מריר איכותי, קצוץ
2 כפות חלב
לזיגוג:
150 גרם שוקולד מריר חתוך לקוביות
75 גרם חמאה חתוכה לקוביות
אופן ההכנה:
- משמנים את התבנית. גוזרים מנייר האפייה עיגול שיתאים לריפוד תחתית התבנית ורצועה שאורכה כהיקף התבנית ורוחבה 12 ס"מ. מרפדים את תחתית התבנית ואת הדפנות בנייר האפייה ומשמנים אותו קלות.
- בקערה מעבדים את החמאה/השמן עם הסוכר, רק עד לקבלת תערובת קרמית אחידה. מוסיפים את האמרטו ומערבבים. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו ומערבלים היטב לאחר כל הוספה.
- מנפים לקערה בינונית את הקמח, אבקת האפייה, והמלח.
- בקערה קטנה מערבבים את היוגורט עם החלב.
- במהירות נמוכה מוסיפים לסירוגין את תערובת הקמח (ב3- פעמים) עם תערובת היוגורט והחלב (ב2- פעמים) לתוך תערובת החמאה/שמן. מתחילים ומסיימים עם הקמח ומערבלים בכל פעם רק עד לקבלת תערובת אחידה.
- מכינים את המלית (התערובת החומה:( שמים את השוקולד עם החלב בקערה בינונית וממיסים מעל לסיר עם אדים (בן מארי) או במיקרו. מסירים מהאש ומצננים מעט בצד. מעבירים כ1/3- מתערובת העוגה לתערובת השוקולד ומערבבים אותה פנימה במרית.
- מעבירים 1/2 מהתערובת הלבנה לתוך תבניות האינגליש קייק או לתבנית העגולה. מעבירים 1/2 מכמות המלית בכל עוגה ומורחים בשכבה אחידה מעל לתערובת הלבנה, ולבסוף מכסים כל עוגה באופן שווה בתערובת הלבנה שנותרה מעל. לעיצוב דגם השיש: מעבירים להב של סכין בתוך תערובת כל תבנית בתנועות סלסול או ספירלה, ואז מעבירים פס ישר לאורך התבנית ועוד פס ישר בחזרה.
- אופים כ40- דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני 180) מעלות,( עד שקיסם שמחדירים פנימה יוצא נקי.
- להכנת הזיגוג, ממיסים את השוקולד ואת החמאה בקערה חסינת חום המונחת מעל סיר מלא עד חציו במים על סף רתיחה. בוחשים עד שהתערובת חלקה לגמרי. אפשר לחילופין לעשות זאת במיקרו.
- הופכים את העוגה על צלחת הגשה. מסירים את הנייר ויוצקים את הזיגוג על העוגה. מורחים את הזיגוג בסכין רחבה ומניחים לו לנזול על דפנות העוגה. מצננים עד שהזיגוג מתקשה.