ענת גרינברג – רפואה טבעית ענת גרינברג – רפואה טבעית
  • עמוד הבית
  • אודות
  • טיפולים
    • נטורופתיה ותזונה בריאה
    • טיפול תזונתי במחלות
    • צמחי מרפא
    • רפלקסולוגיה
    • טיפול בפרחי באך
    • ארומתרפיה
    • אירידיולוגיה
    • דמיון מודרך
  • קורסים וסדנאות בישול בריא
  • לוח סדנאות בישול בריא
  • מאמרים
  • טיפים ומתכונים
    • סלטים
    • מרקים
    • בשר ועוף
    • דגים
    • צמחוני
    • אפייה
    • מתוק ובריא
  • עדויות
  • צרו קשר
  • בלוג
  • עמוד הבית
  • אודות
  • טיפולים
    • נטורופתיה ותזונה בריאה
    • טיפול תזונתי במחלות
    • צמחי מרפא
    • רפלקסולוגיה
    • טיפול בפרחי באך
    • ארומתרפיה
    • אירידיולוגיה
    • דמיון מודרך
  • קורסים וסדנאות בישול בריא
  • לוח סדנאות בישול בריא
  • מאמרים
  • טיפים ומתכונים
    • סלטים
    • מרקים
    • בשר ועוף
    • דגים
    • צמחוני
    • אפייה
    • מתוק ובריא
  • עדויות
  • צרו קשר
  • בלוג
  • עמוד הבית
  • אודות
  • טיפולים
    • נטורופתיה ותזונה בריאה
    • טיפול תזונתי במחלות
    • צמחי מרפא
    • רפלקסולוגיה
    • טיפול בפרחי באך
    • ארומתרפיה
    • אירידיולוגיה
    • דמיון מודרך
  • קורסים וסדנאות בישול בריא
  • לוח סדנאות בישול בריא
  • מאמרים
  • טיפים ומתכונים
    • סלטים
    • מרקים
    • בשר ועוף
    • דגים
    • צמחוני
    • אפייה
    • מתוק ובריא
  • עדויות
  • צרו קשר
  • בלוג
  • עמוד הבית
  • אודות
  • טיפולים
    • נטורופתיה ותזונה בריאה
    • טיפול תזונתי במחלות
    • צמחי מרפא
    • רפלקסולוגיה
    • טיפול בפרחי באך
    • ארומתרפיה
    • אירידיולוגיה
    • דמיון מודרך
  • קורסים וסדנאות בישול בריא
  • לוח סדנאות בישול בריא
  • מאמרים
  • טיפים ומתכונים
    • סלטים
    • מרקים
    • בשר ועוף
    • דגים
    • צמחוני
    • אפייה
    • מתוק ובריא
  • עדויות
  • צרו קשר
  • בלוג
ראשי » בלוג » קדש ורחץ כרפס

קדש ורחץ כרפס

 

הכרפס הוא ירק הנכלל בקערת ליל הסדר, ומוטבל ונאכל בליל הסדר – הלילה הראשון של פסח.

אצלנו, יוצאי יהדות טוניס, אומרים את הברכה: "קדש ורחץ כרפס". לאחר מכן טובלים את הכרפס במי-מלח ואוכלים בברכת "בורא פרי האדמה". זכר לכתונת הפסים של יוסף שטבלו אחיו בדם שעיר עיזים ואשר בעוון המחלוקת ושנאת החינם שנגרמו בעטיה, ירדו אבותינו מצריימה.

מבין כל מאכלי הפסח דווקא אותו אני אוהבת מאוד. העלים שלו צבעם ירוק עז והם החלק המזין ביותר בצמח. הם גם בעלי הטעם המריר ביותר.

גבעולי הכרפס פחות מרירים, יותר מימיים ויש להם טעם מיוחד, קצת מלוח.

שורש הכרפס מתקתק, מריר ומעט מלוח. רק חסר לשים עליו לימון ויש לנו את כל הטעמים.

העלים והשורש שניהם בשימוש כירקות או תבלינים. פירות הכרפס שלרוב נקראים זרעים, גם הם בשימוש בתבלין.

הכרפס טעים מאוד טרי כחלק מסלט וגם מבושל במרק או בתבשיל קדירה.

אז מיהו הכרפס?

הכרפס הינו ירק תרבותי. מוצאו באירופה ומשם נדד לרחבי אמריקה. כרפס הבר גדל על מוצאי מים, גדות נהרות, נחלים ומקווי מים. כיום מצויים בשוק שני סוגי כרפס: "כרפס השורש", אשר שימושו כפול העלים בפני עצמם והשורש בפני עצמו. וכן "כרפס העלים" אשר הוא חדש יחסית בארץ. שניהם כאחד בריאים וטעימים. קיים גם כרפס בר הנקרא "כרפס ריחני".

הכרפס הריחני נקרא גם סלרי או בשמו המדעי Apium Graveolens.

כבר בימי הביניים ידעו על תכונותיו הרפואיות הרבות, השתמשו בו נגד עצירות, הפרעות ווסת, וליקויים בתפקוד האיברים הפנימיים (כבד, כיס מרה, כליות).

גבעולי הכרפס עשירים בברזל ובויטמין A. טחינת הצמח מביאה לתבלין מעודן המתבל מרקים ובשרים. בתלמוד מובא: "אישה המרבה באכילת כרפס בעת הריונה יולדת ילדים מלאים ויפים".

הכרפס צמח מחזק ומעורר, מסייע וממריץ את הכושר המיני, במסורת היהודית נהוג לאכול כרפס מעורב בחמאה או בשמן כסגולה לתפקוד מיני תקין ומניעת שפיכה מוקדמת.

הכרפס טוב נגד נפיחות הקיבה וגזים בבטן. יש לו תכונות של הרחקת מים, מעניק חלומות נעימים. מצוין נגד שיגרון(ראומטיזם).  מרגיע עצבים, מוריד לחץ דם וטוב לשיפור הראיה.

הכרפס מפחית תיאבון, שומרי דיאטות למיניהן יעשו בו שימוש טוב. מיץ הכרפס מעורב בדבש יעיל מאוד למחלות גרון ושקדים. לאבנים בכיס המרה או בדרכי השתן, נהגו לשתות כרפס מבושל במים או יין.

הכרפס ממריץ את פעולת הכבד, ומפעיל את תפקוד הכליות. לכרפס יש תכונה מצויינת לעצירת דימומים. לכרפס שמנים עשירים בחומרים מרגיעים, בעלי עצבים מתוחים יאכלו כרפס או ישתו את מיצו. תוצאות מצוינות למחלות דרכי השתן ולדלקת פרקים.


מתכון – דג בקלה "מטוגן בריא" עם סלרי – נפלא כמנת דג לסדר פסח

מרכיבי המתכון נותנים טעם נהדר לחיך תוך שהם מהווים מקור מצוין לסלניום, B12, וחלבון.

הכנת המתכון לוקחת סה"כ 30 דקות ויש לכם ארוחה מלאה ובריאה במיוחד.

מרכיבים:

1 בצל בינוני קצוץ גס

6 שיני שום מעוכות, קלופות ופרוסות

(לאחר שקצצתם את הבצל ופרסתם את השום, תנו להם לשבת 5 דקות כדי לשדרג את היתרונות הבריאותיים שלהם)

2 כוסות של גבעולי סלרי שטופים ופרוסים לפרוסות של 2 ס"מ

1 עגבניה חתוכה לקוביות

3/4 כוס זיתים ירוקים מגולענים וחתוכים ל-4 כל אחד

1 כף + 1/2 כוס מרק עוף צח או מים

מיץ מחצי לימון

פילה דג בקלה חתוך לפרוסות בעובי של 5 ס"מ

קמצוץ פלפל צ'ילי יבש גרוס

מלח ופלפל שחור לתיבול

2 כפות עלי כוסברה טריים קצוצים

אופן ההכנה:

  1. 1.      הקפצה בריאה ללא שמן – מחממים 1 כף מים או מרק עוף צח במחבת גדולה בחום בינוני. ברגע שהמים רותחים, מוסיפים את הבצל ומקפיצים אותו תוך כדי ערבוב. לאחר 5 דקות שהבצל מתבשל, מוסיפים את השום והסלרי לעוד דקה.
  2. 2.      מוסיפים את העגבניות והזיתים ושאר מרק העוף/המים. בוחשים, מכסים ומבשלים על אש קטנה למשך כ-15 דקות עד שהסלרי רך.בוחשים מידי פעם.
  3. 3.      מוסיפים את הבקלה, הלימון, מלח, פלפל, וצ'ילי. ממשיכים לבשל עוד 5 דקות נוספות או עד שהדג מבושל.
  4. 4.      להגשה – מפזרים על המנה את עלי הכוסברה הקצוצים ומגישים עם אורז מלא.


זרעי סלרי – תבלין מיוחד במינו

זרעי הסלרי הם פירותיו המיובשים של הכרפס הריחני או ה-Apium Graveolens.

הזרעים קטנים, צבעם ירקרק-חום. לזרעי הסלרי, כמה שהם קטנים, יש ארומה מאוד חזקה. למעשה צריך להיות מאוד זהירים בתיבול עם זרעי סלרי כדי למנוע את ההשתלטות של התבלין על המנה.

לעומת זאת כשמשתמשים בו כראוי, הוא נותן טעם חם עם אפקט מריר מעט.

הצמח החסון הזה עם עלי הסלרי המוכרים והפרחים הלבנים מתורבת בעיקר בזכות זרעיו שמיוצרים בשנה השנייה לגידולו.

מדונם אחד של סלרי אפשר לייצר 2000 ק"ג של זרעי סלרי.

רוב זרעי הסלרי מגיעים אלינו מהודו אבל כמויות קטנות מגודלות גם בסין, צרפת וקליפורניה. הגירסא הצרפתית יותר מעודנת מהגירסא הסינית וההודית שהיא יותר מרירה.

זרעי הסלרי היו ידועים כמאכל מאז המאה ה-17. לפני כן, השתמשו בזרעים לשימוש רפואי בלבד.

מזרעי הסלרי מפיקים שמן נדיף עם מרכיבים חשובים כמו דילימונן, סלינן, כוהלים ועוד. השמן מגוון משקאות אלכוהוליים ומשמש גם בתעשיית הקוסמטיקה לקרמים, תחליבים וסבון.

אז איך משלבים זרעי סלרי במתכונים?

זרעי הסלרי בשימוש תדיר בירקות מוחמצים, סלטים, לחמים, מרקים, ורוטב עגבניות.

מלבד זאת, אני גיליתי אותו כתבלין מצוין גם לתיבול לדגים, ביצים או מאכלי בשר.

זרעי הסלרי מצוינים כאשר אתם רוצים להוסיף טעם וארומה של סלרי ללא ה"קרנץ'" של הסלרי עצמו.

הוסיפו זרעי סלרי לסלט קולסלאו או סלט תפוחי אדמה ואתם משדרגים את המנה לאין ערוך.

מלח הסלרי

מלח סלרי הוא תערובת של זרעי סלרי טחונים ומלח שולחן. השימוש במלח סלרי הוא גם בגלל הטעם המיוחד וגם כדי להקטין את צריכת המלח בקרב אנשים עם יתר לחץ דם.

בגירסא התעשייתית שלו החלק של הסלרי עשוי מאקסטרקט יבש של הצמח. אין בלאדי מרי אמיתי בלי מלח סלרי, גבעול סלרי ופלח לימון.


מתכון לבלאדי מרי

 

מרכיבים:

50 מ"ל וודקה

150 מ"ל מיץ עגבניות

20 מ"ל מיץ לימון טרי

קמצוץ מלח סלרי

6-8 טיפות רוטב וורצ'סטר

פלפל שחור טחון

כוס הגשה גבוהה

אופן ההכנה:

ממלאים את הכוס בקרח ומוזגים לתוכה מיץ עגבניות ומיץ לימון. מוסיפים את הוודקה. מוסיפים את התבלינים, למעט הפלפל השחור, ובוחשים. מוסיפים מעט פלפל שחור. מגישים עם מקל בחישה.

קישוט:

מקשטים בפלח ליים על שולי הכוס ובגבעול סלרי, לפי בחירה.

« הקודם
הבא »
השארת תגובה

ביטול

ענת מתארחת אצל נעמה
לייעוץ וזימון תורים – מלאו את הטופס
הצטרפו אלינו בפייסבוק :)
התמחויות
  • בישול בריא
  • צמחי מרפא
  • תזונת ספורט
  • טיפול בסרטן
  • טיפול בהתמכרויות
  • טיפול בילדים
הטיפולים
  • נטורופתיה ותזונה בריאה
  • צמחי מרפא
  • רפלקסולוגיה
  • טיפול בפרחי באך
  • דמיון מודרך
  • ארומתרפיה
  • אירידיולוגיה
זכויות יוצרים ל ענת גרינברג - רפואה טבעית. כל הזכויות שמורות. טלפון: 054-5242423
We WordPress
גלילה לראש העמוד
דלג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס