לחמניות כוסמין מלא
מרכיבים לכ-12 לחמניות:
2 כוסות (280 גרם) קמח כוסמין מלא
חצי כפית מלח
1 כף סוכר קנים
1 כוס (240 מ"ל) מים פושרים
1 כפית שמרים יבשים
3 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה גדולה את הקמח, המלח והסוכר, מוסיפים את השמרים ומערבבים היטב.
- מוסיפים בעדינות את המים והשמן ומערבבים היטב. לשים את הבצק כ-10 דקות.
- מכסים במגבת נקייה ומתפיחים כ-45 דקות במקום חמים עד הכפלת הנפח.
- לשים קלות את הבצק להורדת נפחו, צרים לחמניות, מניחים אותן על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים שעה נוספת במקום חמים.
- מחממים תנור אפיה לחום של 200 מעלות צלסיוס.
- מורחים כל לחמניה במעט ביצה טרופה באמצעות מברשת.
- מפזרים על הלחמניות גרעיני דלעת וגרעיני חמניה וחורצים אותן בסכין חדה.
- אופים כ-30 דקות עד שהלחמניות מזהיבות.
תודה רבה.
פעם ראשונה ..
בהתפחה.
נראה מצויין
האם יש דרך להקפיא ?
היי ענבל,
נהדר! את יכולה להקפיא את הבצק כגוש אחד אחרי התפחה ראשונה או כלחמניות אחרי התפחה שנייה. בכל מקרה ההקפאה צריכה להיות בתוך ניילון נצמד במקפיא. כשאת רוצה להפשיר את מוציאה מהמקפיא, מסירה את הניילון הנצמד, מניחה בקערה ומכזה במגבת בד יבשה ונותנת לזה להפשיר, לא להכניס קפוא לתנור. זה יוצא נהדר!
היי, אני בדיוק מכינה אותן.. למה זה יוצא כל כך דביק? איך אפשר ליצור לחמניות שזה ככה דביק? 🙁
היי מיכל,
קמח כוסמין מלא הוא אכן קמח דביק יותר מקמח רגיל. הדרך להתגבר על כך היא לעבוד עם ידיים משומנות, כך הוא לא נדבק לידיים. יש ללוש את הבצק בעדינות בתנועות חיבוק עם אצבעות צמודות אחת לשנייה, ולהוסיף מידי פעם מעט קמח לפזר אותו באופן אחיד על פני הבצק ולהמשיך בלישה. לא להתפתות ולהוסיף הרבה קמח, רק מעט לפזר מעל, ליצור כדור בצק, לשמן אותו שלא יתיבש ולכסות עם מגבת מטבח נקייה.
בהצלחה (-:
למה הלחמניות יצאו מהתנור כמו אבן? מה לא עשיתי בסדר?
הי מירב,
תודה שפנית אלי.
יכולות להיות כמה סיבות:
1. בצק כוסמין מלא דחוס יותר מקמח לבן ולכן צריך ללוש אותו כפול זמן מקמח לבן בגלל כמות גלוטן קטנה יחסית. כמובן שאפשר להשתמש במיקסר, להפעיל אותו על מהירות בינונית ולתת לו לעשות את העבודה.
2. ההתפחה לא הושלמה ולכן הבצק לא אוורירי. חשוב להתפיח את הבצק פעמיים. פעם אחת כגוש אחד ופעם שנייה אחרי יצירת הכדורים.
3. קשה לדעת מתי לחמניות מקמח כוסמין מלא מוכנות בגלל הצבע שלהן. הדרך לדעת זאת היא ע"י הסתכלות בתחתית של הלחמניה. אם היא כהה יותר, זה מראה שהלחמניה מוכנה. מוציאים לחמניה אחת כסאת שהתחתית שלה כהה מהתנור. מניחים על משטח עץ ותןפחים עליה. אם יוצא קול חלול סימן שהלחמניה מוכנה ואפשר להוציא את כל הללחמניות מהתנוא ולמנוע התיבשות שלהן.
מקווה שעזרתי
כמה קלוריות יש בלחמניה?
הי נועה,
זה כמובן תלוי בגודל, אבל הייתי אומרת כ150 קלוריות ללחמניה. חשוב לציין שקמח הכוסמין מכיל סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע וגם מסייעים לשמירה על משקל תקין.
בברכה,
ענת.
שאלה: ניתן ללוש במיקסר????
היי גבי,
בהחלט. לישה במיקסר היא כפולה בזמן מלישה ידנית כלומר צריך ללוש 20 דקות במקרה זה במהירות בינונית.
בהצלחה,
ענת
במה אפשר להחליף את הסוכר קנים?
אפשר להחליף בסילאן או דבש באותה כמות.
היי ענת! הלחמניות יצאו לי שטוחות 🙁 עשיתי בדיוק מה שהיה כתוב במתכון ונתתי מספיק זמן ל-2 ההתפחות.
הי דקל,
יכולות להיות כמה סיבות לכך שהן יצאו שטוחות:
1. השמרים היבשים מקולקלים – שמרים יבשים צריכים להיות מאוחסנים במקפיא כדי שלא יתקלקלו וכדי שיעשו את העבודה.
2. המים לא היו חמים מספיק ולכן השמרים לא "נפתחו".
3. זמן הלישה לא היה מספיק.
4. התפחה טובה קורית כאשר הבצק נמצא בתוך קערה מכוסה בניילון נצמד או מגבת ובמקום חמים וסגור, למשל בתוך המיקרו בלי להפעיל אותו או בתוך התנור כאשר התנור לא פועל.
מקווה שעזרתי ובהצלחה (-: